Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja esiintyi Amiedun korjausrakentamisen energiatehokkuuseminaarissa ja antoi kuulijakunnalle vakuutuksen, että positiivinen ajattelu kannattaa. Hän puhui seminaarissa tulevaisuuden mahdollisuuksista ja uusista energialähteistä.

Esko Valtaoja uskoo tieteen ja teknologian ratkaisevan aina uusia ongelmia.

– Tulevaisuutta riittää loputtomiin. Ihminen on erilainen kuin muut lajit. Tiede ja sen lapsi teknologia ovat aikaansaaneet maailman vaurauden kehityksen.

Ihmisillä on Valtaojan näkemyksen mukaan kykyjä, mahdollisuuksia ja loputtomasti uusia keinoja ja älyä.

– Jos jokin raaka-aine alkaa ehtyä, me keksimme jotain muuta. Emme ole luonnon armoilla, kuten muut lajit. Luonto on vain yksi erittäin tärkeä muuttuja suunnitelmissamme.

Kuinka löydetään riittäviä keinoja, joilla saadaan tarvittava määrä energiaa tulevaisuudessa?

– Energiansäästöllä saadaan lisäaikaa, kun mietitään ratkaisua, jolla vältetään katastrofi. Kaikki keinot, jotka auttavat vähentämään fossiilisen energian käyttö ovat hyvästä. Niistä täytyy päästä paljon nopeammin eroon, kuin olemme niistä luopumassa.

Valtaoja painotti, että esimerkiksi tuulivoima, bioenergia, maalämpö tai energiansäästö eivät ole riittäviä keinoja. Ne eivät yhdessä tai yksinään tuota riittävää energiamäärää nyt ja tulevaisuudesta puhumattakaan.

– Oikeat ratkaisut löytyvät muualta, kuten rajattomasta energiasta, joka on meidän saavutettavissa. Ranskaan rakennetaan ITER-fuusiovoimalaa, ja vuonna 2050 käytettävissämme pitäisi olla kaupalliset fuusioenergiavoimalat, jos me vain suostumme ottamaan ne käyttöön. Miksi me emme käytä kaikkia voimiamme fuusiovoiman kehittämiseen? Kuten sanottu, ihmisten pitää aina ensin ottaa ne väärät askeleet

Aurinkoenergia suoraan avaruudesta tuotettuna voi olla totta ja tarjota ratkaisun energiansaantiin.

– Japanin avaruustutkimuskeskus JAXA suunnittelee jo ensimmäistä aurinkovoimalaa avaruuteen. Siellä päivä paistaa vuorokauden ympäri. Avaruudesta voi linkin kautta siirtää saasteettoman ja puhtaan energian maapallolle. Ehkä voimme näin saada energiamme sadan vuoden kuluttua.

Avaruudesta raaka-aineiden louhiminenkaan ei ole science fictionia, yhdysvaltalaisia yrityksiä on jo tutkimassa näitä mahdollisuuksia.

– Planetary Resources on ilmoittanut, että se tulee louhimaan avaruudesta raaka-aineita. Yrityksellä on jo kilpailijoitakin. Tämäkin voi toteutua jo sadan vuoden kuluttua, mikä on maailmankaikkeuden mittakaavassa aika lyhyt aika.

Historia opettaa

Maailma kehittyy jatkuvasti paremmaksi paikaksi, ja suomalaiset ovat tutkitusti maailman onnellisinta kansaa. Valtaojaa kuitenkin huolestuttaa historiattomuus ja putkinäköisyys, joka leimaa julkista keskustelua tulevaisuuden kehityksestä.

– Kaikkihan puhuvat tulevaisuudesta, mutta itse asiassa siihen suhtaudutaan todella nuivasti. Haluan houkutella ihmisiä katsomaan tulevaisuuteen, ei vain seuraavaan kvartaaliin. Historia antaa perspektiiviä siihen, kuinka asiat todella ovat.

Valtaoja esitti, että ihmisillä on maailmasta ajatusharhoja, jotka estävät näkemästä, mitä todella on tapahtumassa.

– Miettikää, minkälaista elämä oli Suomessa sata vuotta sitten. Kuvitelkaa elämä nyt ja seuraavat sata vuotta eteenpäin. Olisi erikoista, jos muutos on yhtä pieni, kuin se on ollut edellisen 100 vuoden aikana. Varsinkin, kun meitä on täällä näin paljon muutosta tekemässä.

Yksi ajatusharha on sitkeä pessimismi.

– Puhumme vanhoista hyvistä ajoista, emme koskaan vanhoista pahoista ajoista, vaikka vanhat ajat olivat todella pahoja. Suomessakin esitetään totena, että ihmiskunta on tuhon tiellä. Jos tämä olisi totuus, turhaanhan tässäkin seminaarissa mietittiin, kuinka suunnitella parempia ja energiatehokkaampia rakennuksia. Ei ymmärretä tai unohdetaan, että maailma on kuin onkin kehittynyt monessa suhteessa paremmaksi.

Tänään syntynyt suomalaislapsi voi tilastollisesti odottaa elävänsä vuoden pidempään kuin neljä vuotta sitten syntynyt. Viimeiset parisataa vuotta elinajanodote on lisääntynyt.

– Sen sijaan, että nuoriso marisee, minkälaisen maapallon edelliset sukupolvet heille jättävät, he voisivat kiittää siitä, kuinka monta vuotta heillä on tilastollista elinaikaa enemmän kuin edellisillä sukupolvilla. Heillä on enemmän mahdollisuuksia tulla onnelliseksi, rakentaa parempaa maailmaa ja toteuttaa itseään.

Suomen reaalinen bruttokansantuote viimeisen 110 vuoden ajalta osoittaa, että Suomi vaurastuu eksponentiaalista vauhtia.

– ”On maamme köyhä, siksi jää”, opetettiin minua kun menin kouluun. Enpä usko, että sitä kehdataan enää kouluissa opettaa. Olemme yksi rikkaimpia, hyvinvoivimpia ja onnellisimpia kansoja.

Ihmiset valitsevat lopulta oikein

Perusteet Valtaojan optimismiin antaa se, että ihmiskunta on aina lopulta tehnyt oikeita valintoja.

– Maailma on tullut paremmaksi paikaksi, katsoo siltä miltä kantilta tahansa. Harvoin on heti valittu parasta vaihtoehtoa, mutta lopulta on päädytty oikeaan.

Miltä maailman tulevaisuus näyttää avaruustähtitieteen professorin silmin?

– Pessimistit puhuvat jarrun painamisesta. Mutta se ei toimi, koska eihän menneisyydestä löydy paratiisia. Tulevaisuuden keskeinen kysymys on, riittävätkö luonnonvarat, jotta pystymme hyödyntämään niitä, mutta samalla vähentämään ympäristön liian suurta rasitusta. Samalla meidän täytyy nostaa ihmisten hyvinvointia.

Tutustu Kiinteistö- ja rakennusalan osaamiskeskuksen palvelutarjontaan

Teksti: Sakari Tuomala
Kuva: Juri Puhakka