Helsingin kaupungin elinkeinoelämän yhteistyöverkoston, ilmastokumppanien, tavoitteena on luoda uusia toimintatapoja ja liiketoimintamahdollisuuksia sekä lisätä yhteistyötä kaupunkialueen päästöjen vähentämiseksi.

Ilmastotyön tähtäimessä on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä ja vähentää hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia vuosina 1990?2020. Verkostossa on yhteensä 62 yritystä. Amiedu on ollut mukana vuodesta 2013. Jokainen verkostossa mukana oleva yritys kirjoittaa Helsingin kaupunginjohtajan kanssa ilmastositoumuksen, jossa nimeää omat ilmastotavoitteensa.

Amiedu on sitoutunut investoimaan omien kiinteistöjensä rakentamisessa ja ylläpidossa energiatehokkuuteen siten, että ostettavan energian kulutus laskee vuoteen 2020 mennessä 20 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna.

Aurinkopaneelit säästävät sähköä ja energiaa

Amiedu on osallistunut ilmastotalkoisiin muun muassa investoimalla uusiutuvan energian käyttöön. Molempien toimitalojen katolle on asennettu aurinkoenergiajärjestelmät.

Tavoitteenamme on lisätä kiinteistöissä uusiutuvan energian käyttöä ja samalla käyttää uusiutuvan energian laitteita oppimisympäristöinä. Tässä aurinkopaneelit ovat osoittautuneet toimivaksi ratkaisuksi, Amiedun koulutuspäällikkö Matti Vesalainen kertoo.

Ensimmäiset 12 aurinkopaneelia asennettiin Taitotalon katolle vuonna 2011 ja seuraavat 18 paneelia vuonna 2013. Kesäkuussa 2017 Amiedun Strömberginkujan kiinteistön katolle asennettiin yhteensä 54 paneelia. Nyt uusiutuvaa energiaa tuottavassa aurinkosähköjärjestelmässä on yhteensä 84 paneelia. Sen on arvioitu tuottavan 25,89 MWh vuodessa, mikä kattaisi jo 10,9 prosenttia koko Amiedun vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

Samoja laitteita, jotka tuottavat meille uusiutuvan energian avulla sähköä, voidaan käyttää myös uusiutuvan energian opetuksessa oppimisympäristöinä. Opiskelijat saavat loistavaa käytännön mittaustietoa, kuinka paljon eri määrä paneeleita tuottaa sähköä tämän kokoisissa kiinteistöissä. Aurinkopaneelien asennukseen ja inverttereihin on myös mahdollista tutustua ihan konkreettisesti, Vesalainen sanoo.