Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar avasi Amiedussa järjestetyn kiinteistöpalvelualan rekrytointitapahtuman. Hän muistutti, että koulutus on paras väylä työelämään, mutta jo opiskelu itsessään lisää itseluottamusta ja itsetuntemusta.

Kiinteistöpalvelualan rekrytointitapahtuma toi yhteen yritykset, opiskelijat ja kouluttajat. Mukana oli puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijoita sekä yhdeksän alan yritystä pääkaupunkiseudulta.

Nasima Razmyar pitää tärkeänä opiskelijoiden, oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä sekä Amiedun roolia mm. maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kouluttajana ja työelämään ohjaajana.

Vaikka Helsinki on muuttunut monessa mielessä monikulttuurisemmaksi, meillä on edelleen kovia asenneongelmia. Tuoreen tutkimuksen mukaan maahanmuuttovastaisuus ja suvaitsemattomuus vaikuttavat jo kaupungin kilpailukykyyn. Sitä taustaa vasten on ilo todeta, että tapahtumassa on paikalla yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita osaavasta työvoimasta – taustasta riippumatta.

Razmyarin mukaan työllä on iso merkitys paitsi ammattiosaamisen, myös yhteiskuntaan integroitumisen takia.

On upeaa, että opiskelijoilla on mahdollisuus suoraan kontaktiin yritysten kanssa. Työllä on todella iso merkitys. Se auttaa verkostoitumaan ja avaamaan uusia polkuja. Työssä pääsee myös käyttämään ja harjoittelemaan suomen kieltä.

Työtä jolla on merkitystä

Nasima Razmyar kannusti paikalla olleita puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan  opiskelijoita.

Olette valinneet hienot ammattialat. Te tulette tekemään työtä, jolla on merkitystä ja joka lisää ihmisten hyvinvointia. Arvostan sitä ja toivottavasti arvostatte itsekin.

Opiskelu työn ohessa tai kokonaan uudelle alalle tähtääminen vaatii paljon työtä.

Ilman ponnisteluja kukaan ei saa opintojaan valmiiksi. Mutta kaiken keskellä on tärkeä muistaa pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan.

Maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille Razmyar painotti suomen kielen opiskelua.

On hienoa, että olette jaksaneet opiskella tätä monimutkaista kieltä. Kielitaito on elintärkeää, jotta yleensä pystyy toimimaan tässä yhteiskunnassa. Se ei ole merkityksellistä yksin työllistymisen, vaan ihan arkisten askareiden kannalta.

Yrityksillä isot odotukset

Rekrytointitapahtuman tavoitteena oli tarjota mahdollisimman monelle opiskelijalle yrityskontakteja, joiden kautta löytyisi kesätyö- ja työssäoppimis- ja sitä kautta myös vakituisia työpaikkoja. Yhtä lailla tapahtuma tarjosi yrityksille osaavaa työvoimaa.

ISS Palveluiden projektipäällikkö Satu Sillanpää-Hakkola pitää tapahtumaa tarpeellisena.

Me tarvitsemme eri alojen oppisopimusopiskelijoita ja rekrytointitapahtuma on hyvä väylä siihen, sillä meillä on pulaa etenkin tutkinnon omaavista työntekijöistä. Kesätyöpaikkamme tulevat myös pian hakuun, ja siinä vuosittainen tarpeemme on 1000‒1500 työntekijää. Onneksi ständillämme on käynyt paljon kiinnostuneita opiskelijoita.

Lassila & Tikanojan ständyllä kävi kova kuhina, kun opiskelijat kyselivät kovasti työpaikkojen perään. Rekrytointikonsultti Piret Ustavin  mukaan yrityksellä onkin isot odotukset tapahtumalle.

Ajankohta on erittäin onnistunut, sillä kesätyöpaikkojen haku alkaa näinä päivinä. Meillä on jatkuvasti avoimia työharjoittelupaikkoja, joista osa työllistyy vakituiseksi. Kiinteistönhuollossa on 20‒40 työharjoittelupaikkaa vuosittain ja siivousalalla kaikkiaan 1000 kesätyöpaikkaa.

N-Cleanin esittelypisteellä palveluesimies Hannele Helenius toivoo paljon hyviä hakijoita.

Odotamme tapahtumalta osaavaa työvoimaa ja näkyvyyttä Meillä on tarjolla noin sata kesätyöpaikkaa toimitila- ja hotellisiivouksen puolella.

Myös opiskelijat olivat tyytyväisiä tapahtumaan. Kosovosta  Suomeen muuttanut Rahman Peci aloitti kiinteistöpalvelualan opinnot kahdeksan kuukautta sitten. Rekrytointitapahtumaa Rahman piti hyödyllisenä.

Täällä on monta mielenkiintoista yritystä paikalla ja paljon hyödyllistä asiaa työnhakuun.

Rahman on ollut työharjoittelussa Lassila & Tikanojalla ja Laatutakuu Palveluissa. Työpaikkaa  ei ole vielä tiedossa.

Toivottavasti saan töitä ja voin jatkaa opiskeluja. Kiinteistönhoito kiinnostaa ja haluan tehdä sitä työtä jatkossakin.

 

Teksti: Kaisa Mikkonen
Kuvat: Juri Puhakka